دشمن شماره یک برای اعتماد به نفس | آکادمی سلامت سمیرا علینژاد
دشمن شماره یک اعتماد به نفس
سمیرا علینژاد

دشمن شماره یک برای اعتماد به نفس

اعتماد به نفس یک صفت عالی برای موفقیت است. اما! دشمنانی دارد. بیایید با هم دشمن شماره یک برای اعتماد به نفس را بهتر بشناسیم.

فهرست عناوین

اعتماد به نفس یک صفت عالی برای موفقیت است. اما! دشمنانی دارد. بیایید با هم دشمن شماره یک برای اعتماد به نفس را بهتر بشناسیم.

 

در این پادکست به ریشه های اعتماد به نفس و دشمن شماره ی یک آن پرداخته شده است.


گوش کنید: دشمن شماره یک برای اعتماد به نفس


 

ریشه ی اعتماد به نفس:

عزت نفس مهم ترین و اساسی ترین ریشه ی اعتماد به نفس صحیح است. در واقع احترام ما به وجود خودمان به عنوان یک انسان است که زمینه ساز ایجاد اعتماد به نفس پایدار و درست می شود.

 

دشمن شماره یک اعتماد به نفس

دشمن شماره یک اعتماد به نفس – تصویر تزئینی

 

عزت نفس چیست؟

مسئله ای فرهنگی و درونی:

باور و احترام به خویشتن و ارزش های فردی فارق از اینکه ما دارای چه جایگاه یا موقعیت شغلی، اجتماعی، مالی و خانوادگی هستیم، عزت نفس تعریف می شود. عزت نفس یک مسئله ی فرهنگی است که باید در نهاد تک تک ما وجود داشته باشد. به عبارت دیگر هر چند داشتن جایگاه مالی و اجتماعی و خانوادگی در جای خود مهم و با ارزش است اما! ما باید باور داشته باشیم بدون اینها هم، از نظر درونی و استعدادها و توانایی های فردی دارای خصوصیات منحصر به فردی هستیم که ما را اول در نزد خودمان و بعد در نزد دیگران ارزشمند می کند. 

داشته های درونی سرمایه ی اصلی است:

بیایید یک بار برای همیشه این موضوع را برای خود روشن کنیم و در اعماق وجودمان به این باور برسیم که دارایی های بیرونی به ما ارزش نمی دهند بلکه برعکس، اصالت و ارزش های درونی ماست که به داشته های بیرونی ما ارزش می بخشد. پول و ثروت، پست و مقام، ماشین و خانه و بسیاری از این دارایی ها به خودی خود اصالتی ندارند بلکه این ما هستیم که به آنها اعتبار و اصالت می دهیم. برای مثال؛ یک چاقو، فقط یک ابزار است. اما! اینکه در در دست یک قاتل زنجیره ای قرار بگیرد یا یک جراح متخصص فرقی دارد ما بین زمین و آسمان.

 

اعتماد به نفس چیست؟

باور به توانایی های خود:

اعتماد به نفس یعنی باور به توانایی های خودمان. اینکه ما به خودمان باور داشته باشیم و توانایی های خود را به طور واقع بینانه و صحیح بشناسیم. اگر یکی از شما شمشی از طلا در دست داشته باشد و همه ی اطرافیان به او بگویند که این شمش بی ارزش است، نه تنها در نظر او از ارزش ذاتی آن شمش طلا کاسته نمی شود بلکه او در ارزش عقلی و توانایی تشخیص اطرافیانش شک می کند. پس اینکه من و شما فارق از اینکه دیگران چه می گویند ارزش توانایی های خود را بشناسیم یعنی دارای عزت نفسی توام با اعتماد به نفس صحیح هستیم.

تفاوت هایی وجود دارد:

حال بیایید تصور کنیم یکی از ما شمشی از آهن در دست دارد و به همه می گوید که این شمش او ارزشش بالاتر از طلاست. حالا دقیقا قضیه برعکس می شود. اینجا این خود اوست که با اعتماد به نفس بیجا و ارزش قائل شدن بیش از حد برای چیزی که ارزشش از طلا پایین تر است، خود را در معرض قضاوت دیگران قرار می دهد. و نباید دیگران را سرزنش کند. 

شناخت صحیح راه اصولی برای عزت نفس و اعتماد به نفس:

آنچه نتیجه گرفته می شود این است که در واقع ما برای داشتن عزت نفس و اعتماد به نفس صحیح باید شناخت و درک صحیحی از خود، اطراف خود و دارایی های خود داشته باشیم. برای موضوعات مختلف با ارزش های مختلف دقیقا همان ارزشی که شایسته ی ذات آن است را قائل شویم. به بدی ها و خوبی های خود تسلط داشته باشیم و آنها را مدیریت کنیم. 

 

دشمن شماره یک اعتماد به نفس

دشمن شماره یک اعتماد به نفس – نگاره ی تزئینی

 

دشمن شماره یک برای اعتماد به نفس:

اما یک نکته و یک راز را اینجا به شما هدیه می کنیم. دشمن شماره ی یک اعتماد به نفس برای همه ی ما این است که به طور افراطی به خود کم بینی و خود سرزنش گری و یا برعکس به خودپرستی و خودخواهی و خودتوجیه گری بپردازیم. صرف نظر از اینکه دارای چه ویژگی های مثبت یا منفی هستیم، راه چاره احترام گذاشتن به خودمان است. ما باید همانطور که برای دیگران دل می سوزانیم و نقش حامی را بازی می کنیم برای خودمان هم ارزش قائل شویم و از خودمان حمایت کنیم. اشتباهات ممکن است بارها و بارها برای ما اتفاق بیفتند اما! راه چاره ناامیدی و یاس و سرزنش نیست. بلکه باید کمر همت را ببندیم و ارزش های ذاتی خود را تقویت کنیم و بر آنها بیفزاییم نه اینکه بخواهیم با گردآوری چیزهایی که به طور ذاتی ارزشی ندارند برای خود ارزش بتراشیم.

 

سخن پایانی: 

امیداریم که این مطلب و پادکست صوتی کوتاه به شما کمک کند تا راه درست تقویت اعتماد به نفس و عزت نفس را بیابید و روز به روز بر ارزش های خود بیافزایید. در این راه مطالعه مستمر و استفاده از مشاوره های متخصصین، درمانگران و روانشناسان نیز می توانند به شما کمک کنند.

سمیرا علینژاد

کارشناس ارشد روانشناسی - با قلبی مملو از آرزوی خوشبختی برای همه

مطالب مرتبط